REKLAMA
Najlepsze Domy
Nowoczesne wnętrza apartamentu pełne udanych kompromisów

Nowoczesne wnętrza apartamentu pełne udanych kompromisów

Wanna czy prysznic? Kuchnia zamknięta, a może otwarta przestrzeń z wyspą? Przytulny styl rustykalny albo nowoczesny minimalizm? Urządzanie mieszkania generuje mnóstwo pytań i może rodzić konflikty, gdy domownicy mają różne potrzeby i odmienne temperamenty estetyczne. Kielecka realizacja jest świetnym przykładem, że powierzenie tego trudnego zadania doświadczonemu architektowi jest bardzo rozsądnym posunięciem.

Malwinie Kuzerze, autorce projektu, udało się połączyć gusta domowników, stworzyć atrakcyjną wizualnie i bardzo funkcjonalną przestrzeń.

65-metrowe mieszkanie jest usytuowane na czwartym piętrze apartamentowca na osiedlu „Nowy Baranówek”, skąd rozpościera się fantastyczny widok na pobliski las i stoki narciarskie. Należy do młodego małżeństwa z dzieckiem, jednak rodzina, ma się wkrótce powiększyć.

Przygotowując się na nadchodzące zmiany, Jacek – znany sportowiec i Małgorzata, opiekująca się na co dzień córką, postanowili się przeprowadzić i zorganizować nową życiową przestrzeń przed nadejściem nowego członka rodziny.

Poprosili architekt o zaprojektowanie wnętrza, które ułatwi im zapanowanie nad lawinowo rosnącą ilością rzeczy. Wymarzyli sobie dom, który podąża za ich trybem życia: zamiłowaniem do gotowania oraz koniecznością posiadania choćby niewielkiego stanowiska do pracy zdalnej.

"Przekuć" wady w zaletę

Pierwotnie mieszkanie składało się z dwóch małych łazienek, sypialni z garderobą, salonu z kuchnią oraz sąsiadującego z nimi pokoju. Malwina Kuzera zdecydowała się zlikwidować jedną z łazienek na rzecz zabudowy w hallu, w której umieszczono pralkę oraz suszarkę.

Druga z nich została przebudowana tak, by pomieścić komfortową wannę oraz prysznic. Ściana dzieląca pokój i salon została zmodyfikowana, pojawiła się także nowa, dekoracyjna z wkomponowaną w nią telewizorem, której zadaniem jest oddzielenie strefy dziennej od korytarza.

Bardzo nowoczesna bryła budynku poważnie komplikowała aranżację mieszkania, ponieważ jedna ze ścian elewacyjnych w sypialni przebiegała pod skosem.

Architekt postanowiła jednak uczynić z tej wady zaletę. Ściana została wyrównana i dodatkowo podkreślona cegłą (Elkamino, dostępna w Dekorianie), a powstała za nią wnęka stała się świetnym miejscem do przechowywania dokumentów.

Gruntownie przemyślane i funkcjonalne

Poza gruntownym przemyśleniem układu funkcjonalnego projektantka stanęła przed wyzwaniem zaproponowania wizji, która uwzględniałaby ulubione style właścicieli.

Pan domu preferuje geometryczne kształty i bardziej surowy klimat, dlatego w apartamencie pojawiły się lampy wiszące o ażurowej konstrukcji, tapeta z trójkątów, kafelki o ciekawej teksturze czy ściana przy wejściu wyłożona betonem Metropolis (www.dekorian.pl) i rytmicznie poprzecinana fugą. Z kolei pani domu jest miłośniczką naturalnych materiałów i dodatków o ekologicznym charakterze. Specjalnie z myślą o niej wykorzystano ciepłe drewno.

Pojawia się ono pod postacią wykończeń zabudów czy elementów konstrukcyjnych mebli. Przytulność wprowadziły panele winylowe Designflooring z kolekcji Sorano (dystrybuowane przez Dekorian) bazujące na jego rysunku. W mieszkaniu nie mogło zabraknąć żywej zieleni oraz roślinnych deseni. Jasne kolory ożywiają kwiaty, zioła oraz tekstylia.

"Uchylić nieba" dla najmłodszych

Osobnym zadaniem było zorganizowanie pokoju najmłodszym domowniczkom. Mimo że dla niemowlęcia przewidziano na razie miejsce w sypialni rodziców, architekta skonstruowała niewielką przestrzeń pokoju dziecięcego na tyle elastycznie, by za jakiś czas mógł być azylem obu siostrzyczek.

Ponieważ Nikola, starsza córka, jest wielką wielbicielką gwiazd, otrzymała swój prywatny kawałek nieba. Na suficie położono fototapetę z wycinkiem drogi mlecznej (zamówiona w Dekorianie).

Dla spotęgowania efektu ściany pokryto białą farbą ceramiczną Para Paints (odporna na szorowanie i zmywanie, dostępna w szerokiej palecie w Dekorianie), a sam sufit dodatkowo podświetlono taśmami LED. Wieczorem panuje tu iście bajkowy klimat.

Zobacz nowoczesne wnętrza tego apartamentu z Budapesztu.

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!