×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Sylwestrowy wystrój stołu

Sylwestrowy wystrój stołu

Autor: Wojciech Napora
Dodano: 27 gru 2018 11:30

Sylwester to jedna z tych wyjątkowych okazji, kiedy warto zadbać o efektowną aranżację stołu. Właśnie dlatego powinno się pamiętać o wszystkim – doborze odpowiednich kieliszków do szampana, zastawy stołowej czy sposobie podania przekąsek. Szukasz wyjątkowego zestawu obiadowego lub efektownych obrączek na serwetki?

Świętujesz Nowy Rok w domu? Organizujesz u siebie sylwestrową kolację? Jeśli chcesz olśnić gości i spędzić przyjemnie wieczór, przygotowanie dań to nie wszystko. Ogromne znaczenie ma oprawa spotkania – dekoracja stołu, zastawa, sztućce i naczynia. Sprawdź nasze zestawienie, a dowiesz się, o czym warto pamiętać przed organizacją sylwestra.

1. Wznieś toast stylowymi kieliszkami

W Sylwestra zadbaj, by wznieść toast w stylowy sposób. Kieliszki do szampana powinny być osadzone na wysokiej nóżce, a sam kielich – smukły, by bąbelki za szybko nie uciekały. Jeśli motywem przewodnim w dekoracjach będzie złoto i błysk, wybierz kieliszki z delikatną, złotą dekoracją. Z kolei klasyczny zestaw kieliszków do szampana sprawdzi się nie tylko na sylwestra, ale również na inne okazje, np. urodziny.

Pamiętaj również, że szampan powinien być odpowiednio schłodzony. W utrzymaniu jego idealnej temperatury pomoże cooler do szampana (np. Genuine). Wykonany z wysokiej jakości metalu będzie nie tylko praktycznym dodatkiem, ale również stylową dekoracją stołu. Jeśli planujesz podawać fantazyjne drinki, nie zapomnij o shakerze do koktajli (np. Genuine). Dzięki niemu szybko przyrządzisz ulubione koktajle swoich gości.

2. Pamiętaj o eleganckiej zastawie i dodatkach

Smakowite dania wymagają odpowiedniej, odświętnej oprawy. Dlatego zastanów się nad odpowiednią zastawą. Unikaj kolorowych wzorów oraz nieforemnych kształtów – nie tylko przytłoczą dekorację stołu, ale również mogą sprawić, że potrawa będzie się prezentować nieapetycznie. Dobrym pomysłem jest wybranie neutralnej zastawy (np. białej), która sprawdzi się przez cały rok, np. Lucida. Wykonany z wysokiej jakości cienkościennej porcelany z perłowym połyskiem został ozdobiony na brzegach srebrnym wykończeniem.

Czytaj także: Otwarta strefa dzienna w polskim domu.

Również wybór sztućców ma znaczenie. Jeśli lubisz jednak minimalistyczny wystrój, postaw na złoty komplet wykonany ze stali nierdzewnej, (np. Chianti Gold). Nie zapomnij również o serwetkach i ich odpowiednim ułożeniu. Dobrym pomysłem będzie spięcie ich obrączką – możesz wybrać np. taką z sylwestrowym motywem.

3. Podaj przekąski na oryginalnych tacach

Wiesz już, jak zaserwować główne dania, ale co z przekąskami? Prostym rozwiązaniem jest podanie deski serów: wystarczy wybrać kilka odmian pochodzących z różnych stron świata i urozmaicić kompozycję orzeszkami, bazylią czy suszoną żurawiną. Aby jednak przekąska wyglądała efektownie, zadbaj o odpowiednie naczynie. Do serów najbardziej pasują drewniane deski lub tace wykonane z naturalnego kamienia, np. łupka.

Jeśli cenisz zdrowe przekąski, podaj owoce. Pamiętaj jednak, by wybrać takie, po które łatwiej sięgnąć, np. winogrona. Możesz również przygotować większe owoce tak, by goście nie musieli ich obierać – np. pokrój jabłka lub pomarańcze w gotowe do zjedzenia ćwiartki. Podaj je na efektownym, srebrnym półmisku o ciekawym kształcie, np. Kalyani.

Źródło: www.dekoria.pl

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także