×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Hiszpańskie słońce w Twojej kuchni

Hiszpańskie słońce w Twojej kuchni

Autor: Redakcja NajlepszeDomy.pl
Dodano: 31 lip 2015 12:54
Zaktualizowano: 31 lip 2015 13:59

Półwysep Iberyjski jest dziś w awangardzie światowej gastronomii – najlepsi szefowie kuchni, restauracje zdobywające nagrody oraz urzekające dania. Żeby poczuć magię Hiszpanii, nie musisz wcale jechać na drugi koniec Europy – zobacz, jak przenieść jej żar do własnej kuchni dzięki ceramice od Tubądzina!

Półwysep Iberyjski jest dziś w awangardzie światowej gastronomii – najlepsi szefowie kuchni, restauracje zdobywające nagrody oraz urzekające dania. Żeby poczuć magię Hiszpanii, nie musisz wcale jechać na drugi koniec Europy – zobacz, jak przenieść jej żar do własnej kuchni dzięki ceramice od Tubądzina!

Hiszpania to nie tylko wino, flamenco i walki z bykami. Dziś to przede wszystkim kuchnia! Katalońska restauracja (prowadzona przez trzech braci) El Celler de Can Roca została uznana przez prestiżowy magazyn „Restaurant” za najlepszą na świecie. To w tym kraju rozpropagowano innowacyjną gastronomię molekularną, ale tradycjonaliści wciąż bez problemu znajdą lokale podające klasyczną paellę, gazpacho lub krojone w cieniutkie plastry jamón serrano. Nie musisz jechać na drugi koniec Europy, żeby rozkoszować się tymi daniami – wystarczy, że sprowadzisz hiszpańskie słońce do własnej kuchni. Zobacz, jak to zrobić za pomocą ceramiki od Tubądzina.

Żar słonecznej Andaluzji
Wszystko, co przychodzi ci do głowy, gdy słyszysz „Hiszpania”, to tak naprawdę atrakcje Andaluzji. Ta położona na samym południu półwyspu kraina to właśnie ojczyzna flamenco, tutaj odbyła się pierwsza korrida, tutejsi mieszkańcy wymyślili też gazpacho oraz wiele innych potraw symbolicznych dla całej hiszpańskiej kultury. Tę wyjątkową kreatywność Andaluzyjczycy zawdzięczają pogodzie: 300 dni słońca w roku!

Weź przykład z najpiękniejszego regionu Półwyspu Iberyjskiego i przenieś ten hiszpański żar do własnej kuchni dzięki kolekcji Majolika Pueblo. Ściany pomieszczenia udekoruj za pomocą miodowych płytek ceramicznych, które nadadzą wnętrzu południowego blasku. Powierzchnię tuż za kuchenką zaaranżuj przy pomocy dekorów z geometrycznym wzorem, przypominającym andaluzyjskie zdobnictwo architektoniczne z czasów emiratu Kordoby. Do tego jeszcze tylko szklana miska wypełniona cytrusami i we własnej kuchni poczujesz się jak w Sewilli.

Zimna perfekcja Galicji
Choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę, to wśród samych Hiszpanów największą estymą cieszy się kuchnia Galicji. Położona na innym krańcu półwyspu niż Andaluzja, bardziej niż krainy śródziemnomorskie, klimatem przypomina... Polskę. Nawet potrawy tak cenione przez rodaków z innych części Hiszpanii brzmią dość znajomo, np. gotowane ziemniaki, kapuśniak, pierogi (tyle, że duże i pieczone). Jak łatwo się domyślić, lokalne kuchnie są więc pozbawione tak intensywnych kolorów, jak w przypadku tych andaluzyjskich. Łatwo urządzisz w ten sposób własną, sięgając po ceramikę z kolekcji Malwa. Podłogi wyłóż jasnymi matowymi płytkami.

Tak samo postąp ze ścianami, za wyjątkiem tej bezpośrednio za kuchenką. Zaaranżuj ją za pomocą lekko szklistych kremowych płytek, w środku których za pomocą błękitnej listwy ściennej stwórz prostokątny fragment wypełniony dekorami przedstawiającymi kształty podobne do morskich rozgwiazd – owoce morza to w końcu specjalność Galicji. Z takim otoczeniem najlepiej będzie współgrał drewniany blat oraz dodatki – garnki i porcelana o wyglądzie vintage. Takiej kuchni nie powstydziłby się żaden chef z A Corunii.

Więcej pomysłów, jak urządzić kuchnię w stylu hiszpańskim, znajdziesz na: www.tubadzin.pl.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także