Poznaj proste sposoby na czystą kuchnię
Duża ilość przyrządzanych potraw, świąteczne wypieki, obfite zapasy w lodówce – w ferworze przedwielkanocnych przygotowań niekiedy może być trudno dopilnować, by wszystko się udało i jednocześnie zapanować nad porządkiem w kuchni. Jak się jednak okazuje, wystarczy wypróbować kilka prostych, sprawdzonych sposobów.
Gdy chcemy skorzystać z typowo domowego sposobu, użyjmy w tym celu rozcieńczonego octu winnego (w proporcji 1:1 z wodą), lub 2 łyżek sody oczyszczonej – skutecznie usuną zalegające zabrudzenia, nie pozostawiając przy tym intensywnego zapachu. Nie zapomnijmy również o wyjęciu filtrów i umyciu ich pod bieżącą wodą.
Regularne korzystanie ze specjalnej soli do zmywarek i nabłyszczacza sprawi, że naczynia i sztućce, które ułożymy na wielkanocnym stole, będą czyste i lśniące, a także zagwarantuje, że nasza zmywarka pozostanie w dobrej kondycji.
Sumienne podejście
W przypadku płyt indukcyjnych nic nie przysłuży się bardziej niż dbanie o nie regularnie. Jeśli wykipi nam woda, warto wyłączyć moc na danym polu, odczekać, aż nieco ostygnie i przetrzeć powierzchnię ściereczką nasączoną ciepłą wodą lub płynem do naczyń. Jeśli nie zrobimy tego od razu, gdy coś nam wykipi, „zapieczone” resztki jedzenia będzie bardzo trudno usunąć.
W takich sytuacjach warto sięgnąć po specjalny środek marki Wpro do czyszczenia płyt, który działa skutecznie, a jednocześnie jest przystosowany do delikatnych powierzchni. Dzięki niemu usuniemy zabrudzenia bez obawy o porysowanie lub odbarwienie płyty.
Czyste wypieki
Czyszcząc piekarnik, nigdy nie stosujmy gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków, bo mogą uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach. Sprawdzonym domowym sposobem na szybkie pozbycie się uporczywych zabrudzeń z piekarnika jest włożenie do środka naczynia wypełnionego około 0,5 l wody.
Następnie ustawiamy temperaturę 100°C i włączamy na około 10 minut program pieczenia konwekcyjnego „góra-dół”. Woda wyparuje, co sprawi, że z łatwością usuniemy przyschnięte wcześniej resztki jedzenia i tłuszcz. Wystarczy użyć w tym celu ściereczki z mikrofibry nasączonej ciepłą wodą, ewentualnie z odrobiną płynu do naczyń.
Choć opisany wyżej sposób sprawdza się świetnie, w wielu nowoczesnych piekarnikach nie musimy z niego korzystać, bo są one wyposażone w funkcję autoczyszczenia. W zależności od posiadanego modelu, możemy włączyć pirolizę, katalizę albo wyczyścić urządzenie metodą parową SmartClean. Ta ostatnia dostępna jest wyłącznie w piekarnikach marki Whirlpool.
Odczyścić na błysk
Fakt, że mikrofalówkę często traktujemy jako niezbędną pomoc w szybkim i prostym przygotowaniu obiadu czy kolacji wiąże się nierzadko z tym, że zapominamy o jej regularnym czyszczeniu. Tu, podobnie jak w przypadku piekarnika, dobrze się sprawdzi woda z cytryną.
Wystarczy napełnić nią szklankę do połowy i włożyć do urządzenia, a następnie ustawić maksymalną moc grzania na 2-3 minuty. Resztki jedzenia zmiękną tak, że bez trudu usuniemy je ściereczką. Jeśli do wody dodamy sok z cytryny, zniwelujemy utrzymujący się w środku zapach, np. po przygotowywanym wcześniej popcornie.