REKLAMA
Najlepsze Domy
Płyta gazowa - na co zwrócić uwagę?

Płyta gazowa - na co zwrócić uwagę?

Wybór płyty grzewczej do kuchni nie jest łatwym zadaniem. Z roku na rok opcji i możliwości przybywa, dlatego jej wybór nie jest już taki oczywisty jak dawniej. Dziś przyjrzymy się bliżej płytom gazowym. Na co należałoby zwrócić uwagę przy jej kupnie?

Aby płyta mogła 'funkcjonować' musimy doprowadzić do niej łącze gazowe lub podłączyć butlę z gazem, którą trzeba co jakiś czas wymieniać. Często w nowym budownictwie nie ma możliwości doprowadzenia takiej sieci, dlatego właściciele zaopatrują się w butle gazowe albo wybierają inny rodzaj płyty. Wśród płyt gazowych wyróżniamy trzy typy – emaliowane, ze stali nierdzewnej i szklane. Najtańsze są te emaliowane, modele ze stali często wybierane są do nowoczesnych i minimalistycznych wnętrz, zaś szklane są wykonane ze szkła hartowanego i wyglądem przypominają płyty ceramiczne.

Kwestia bezpieczeństwa

Ze względu na ogień, płyta gazowa może być mniej bezpieczna niż pozostałego typu płyty. W porównaniu do kuchni indukcyjnej, gazowa płyta grzewcza wymaga więcej czasu na przygotowanie potraw. Podczas używania ognia nasze garnki narażone są na przypalenie, a powierzchnia płyty jest trudniejsza do utrzymania w czystości, głównie ze względu na łatwo tworzące się osady z tłuszczu. Obecność ognia to także ryzyko poparzenia. Jednakże niektórzy twierdzą, że przygotowywane na nich potrawy mają lepszy, bogatszy smak. 

Palniki w płycie gazowej

Płyta tej kategorii posiada klasyczne palniki gazowe, których jest zazwyczaj cztery. Przeważnie jeden z nich jest większy wymiarowo i grzeje najsilniej (ok. 3 kW), dwa są średniej mocy (ok. 2 kW), a ostatni jest palnikiem słabszym i zarazem najmniejszym (od 0,9 – 1,5 kW). Oczywiście można również znaleźć warianty płyt z niestandardową ilością palników – po dwa lub trzy. Marka Kernau oferuje także płytę gazową KGH 7511 TCI X, która posiada aż 5 palników grzewczych. 

Tradycja od lat

Kiedyś kuchnia gazowa była jedynym rozwiązaniem w kuchni, zatem znamy ją już od wielu lat. W dzisiejszych czasach, pomimo wysokiej konkurencji, wciąż ma swoich zwolenników. Niestety, aby urządzenie mogło działać, musimy poświęcić na jego podłączenie trochę czasu, ponieważ doprowadzenie łączy gazowych jest dosyć pracochłonne. W związku z tym niektórzy decydują się na innego typu kuchenki – inne nie są aż tak wymagające. Płyty gazowe nie są kosztowne, a ich eksploatacja jest równie tania. To inwestycja na długie lata, gdyż tego typu kuchenki rzadko ulegają uszkodzeniom czy awariom. Aby płyta gazowa działała, potrzebujemy jedynie gazu – w razie awarii prądu, możemy nadal gotować.

Wentylacja

Decydując się na kuchenkę lub płytę gazową musimy również zadbać o odpowiednią wentylację swojej kuchni. Spalany podczas gotowania gaz wymaga wietrzenia pomieszczenia kuchennego, dlatego konieczne jest posiadanie odpowiedniego pochłaniacza lub okapu oraz częste otwieranie okien.

Gdzie ją położyć?

Umiejscowienie kuchenki lub płyty gazowej również nie jest zbyt łatwą sprawą. Płyta gazowa nie może być zamontowana blisko okna, ponieważ podmuch wiatru może spowodować zdmuchnięcie płomienia. Nad tego typu płytą warto zamontować okap lub pochłaniacz, który zbierze wszystkie nieprzyjemne zapachy powstałe podczas gotowania. Również, gdy umieścimy płytę zbyt blisko lodówki możemy zaszkodzić jej pracy, więc starajmy się unikać takiego rozwiązania.

Czytaj także: Czyszczenie kuchenki mikrofalowej. 

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!