×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Jakie drewno na blat kuchenny?

Jakie drewno na blat kuchenny?

Autor: Wojciech Napora
Dodano: 01 gru 2017 20:00

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym każdego dnia mamy kontakt z wodą, wysokimi temperaturami oraz akcesoriami, którymi nie chcący możemy zarysować nasz blat. Dlatego tak ważne jest, aby był on wykonany z materiału, który w prosty i szybki sposób możemy poddać renowacji. Takie możliwości daje drewno.

Będąc na etapie wykańczania kuchennego wnętrza często zadajemy sobie pytanie z czego wykonać blaty. Nasz wybór zwykle pada na drewno. Na które jednak postawić – krajowe czy egzotyczne? Podpowiadamy!

 Surowiec ten jest ponadczasowy, wprowadza do aranżacji naturalny urok i klimatyczne ciepło. W ofercie DLH możemy znaleźć powierzchnie robocze produkowane zarówno z krajowych, jak i egzotycznych odmian, odznaczające się zróżnicowaną kolorystyką oraz rysunkiem, co pozwala nam na dopasowanie idealnego blatu do stylizacji utrzymanej w każdej konwencji.

Rodzime piękno

W nowoczesnych projektach wnętrz coraz częściej możemy spotkać powierzchnie robocze wykonane z drewna krajowego, wprowadzającego do stylizacji powiew naturalności. Rodzime odmiany cechują się wysoką trwałością, twardością oraz opornością na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Za ich wyborem przemawiają także wysokie walory dekoracyjne.

W ofercie DLH możemy znaleźć blaty produkowane z dębu, buku, jesionu, akacji parzonej, brzozy, jaworu oraz czereśni. Największą popularnością cieszą się jednak trzy pierwsze propozycje. Dąb posiada urozmaicony rysunek oraz ciepłą, delikatnie brązową barwę, z kolei buk odznacza się jaśniejszym odcieniem, wpadającym nieco w tonację mlecznej żółci. Jesion cechuje się subtelną, jasną kolorystyką - najefektowniej prezentuje się on w swojej naturalnej odsłonie, ale w zależności od naszych upodobań możemy wybrać go również w wersji barwionej specjalnymi olejami.

Surowcem wyjątkowo odpornym na ścieranie i wgniecenia jest akacja – drewno to dzięki procesowi parzenia uzyskuje elegancką ciemną barwę. Jasna kolorystyka połączona z delikatnym satynowym połyskiem to z kolei wyróżniki blatów z brzozy i jaworu. Dzięki wysokiej podatności na barwienie, powierzchnie robocze wykonane z tych dwóch gatunków drewna można dopasować do aranżacji w każdym stylu. Na blatach z czereśni efektownie przenikają się zaś beżowe i czerwone pasma, wnoszące do stylizacji nieco dynamiki.

Powiew egzotyki

Blaty produkowane z drewna egzotycznego dedykowane są osobom preferującym stylizacje utrzymane w ciepłych, nasyconych tonacjach. Gatunki te wyróżniają się podwyższoną twardością oraz przede wszystkim wyjątkową odpornością na wilgoć, co jest ich największym atutem. W asortymencie DLH możemy znaleźć powierzchnie robocze wytworzone z takich odmian, jak: merbau, teak, akacja azjatycka, hevea, palisander i bambus.

Blaty z drewna merbau uchodzą za jedne z najtrwalszych i najbardziej wytrzymałych. Dostępne są one w ciemnobrązowej kolorystce z widocznymi złocistymi pasmami. Teak natomiast cechuje się brązową tonacją z bardzo efektownym usłojeniem. Dzięki dużej zawartości substancji oleistych, posiada bardzo wysoką odporność na działanie wody i degradację biologiczną. Wyróżnikiem blatów z akacji azjatyckiej jest jasnobrązowa tonacja z ciemniejszymi porami, natomiast powierzchni roboczych hevea jasna, jednolita kolorystyka, regularne usłojenie i bardzo duża stabilność wymiarowa. Na powierzchni palisandrowego blatu przenikają się z kolei fiolety i brązy, uzupełniane złoto-pomarańczowymi tonami, a towarzyszy im dekoracyjne, wyraźne usłojenie. Drewno to jest bardzo twarde oraz odporne na ścieranie.

Czytaj także: Kolorowe kuchnie.

Alternatywą dla tradycyjnych gatunków pochodzących z najróżniejszych zakątków naszego globu jest bambus. Za sprawą charakterystycznej budowy jego pędów, powierzchnie robocze wyprodukowanego z niego pozbawione są usłojenia. Do wyboru mamy blaty bambusowe w jasnym lub karmelowym wybarwieniu.

Blaty oferowane przez firmę DLH produkowane z drewna krajowego są wprost stworzone do stylizacji, w których chcemy uzyskać efekt harmonii oraz podkreślić bliskość z naturą. Jeśli więc właśnie tego oczekujecie od swojego kuchennego wnętrza, wybór blatów z drewna rodzimego to dla Was najlepsze rozwiązanie.

Powierzchnie robocze wytwarzane z drewna egzotycznego to natomiast strzał w dziesiątkę dla zwolenników aranżacji przepełnionych głęboką kolorystyką oraz wyróżniających się designerskim, egzotycznym charakterem.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także