Jaki blat wybrać do domowej kuchni?
Wybór materiału na blat kuchenny zdecydowanie nie należy do łatwych. Powinien być dobry jakościowo, wpasować się w estetykę kuchni i być przystępny cenowo. Porównaliśmy blaty szklane, stalowe i z konglomeratów. Sprawdź, który sprawdzi się w twojej domowej kuchni.
Blat kuchenny jest nie tylko częścią użytkową naszej kuchni – jest również elementem dekoracyjnym. Powinien pasować i podkreślać charakter naszych czterech kątów.
Blat stanowi wizytówkę naszej kuchni – dlatego zanim zdecydujemy się na konkretny materiał, powinniśmy przeanalizować wszystkie 'za' i 'przeciw'. Blat kuchenny to inwestycja, która ma nam posłużyć przez lata, dlatego nie jest to rzecz, na której warto oszczędzać.
Szklany luksus
Blaty szklane to luksus w Twojej kuchni. Są niezwykle efektywne i nowoczesne. Robione na indywidualne zamówienia, co potwierdza ich wyjątkowość i ograniczoną dostępność.
Szkło jest laminowane i hartowane – jest wytrzymałe i nie powoduje skaleczeń. Są niezwykle trwałe – odporne na wszelkie zarysowania i uderzenia.
Odporne na wysokie temperatury, środki chemiczne i soki o intensywnych barwach. Łatwo się je czyści i służą przez lata. Niestety są produktem z wyższej półki – są bardzo drogie przez co nie każdy może sobie na nie pozwolić.
Oprócz stosunkowo wysokiej ceny blaty szklane wymagają wycierania do sucha – inaczej na ich powierzchni pojawia się kamień.
Mocne jak stal
Blaty stalowe mogą okazać się idealnym rozwiązaniem w Twojej kuchni. Stal kwasoodporna charakteryzuje się najwyższą jakością i trwałością – dzięki czemu, stalowy blat posłuży Ci przez długie lata.
Blat stalowy jest odporny na wysokie temperatury, nie odbarwia się i jest łatwe do czyszczenia. Są również odporne na płyny barwiące - nie tak łatwo je zabrudzić, co jest niezwykle ważne, gdy z kuchni korzystają też dzieci.
Ciężko je zarysować a na blacie ze stali nie gromadzą się bakterie. Niestety ich użytkowanie może okazać się kłopotliwe – wszystkie uderzenia słychać podwójnie – ponieważ stal potęguje dźwięki.
Blaty stalowe są nieodporne na szorowanie i wszelkie środki żrące. Podobnie jak blaty ze szkła, blaty stalowe również wymagają wycierania do sucha – inaczej pozostają smugi kamienia.
Twarde jak kamień
Blaty z konglomeratów są świetną alternatywą blatów kamiennych. Są one zrobione z naturalnego kruszywa kamiennego. Charakteryzują się dużą trwałością i odpornością. Są lżejsze od blatów kamiennych, dzięki czemu ich transport i montaż są znacznie łatwiejsze. Są odporne na kwasy i łatwe do czyszczenia.
Przypominają blaty kamienne, jednak nie są aż tak różnorodne - wybór jest nieco mniejszy. Blaty z konglomeratów nie są odporne na wysokie temperatury i nie można stawiać na nich gorących garnków. Kwasy pozostawione dłużej na ich powierzchni wnikają w strukturę blatu, co niekorzystnie wpływa na ich wygląd.