×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Jak skutecznie usuwać "słodkie" plamy z ubrań

Jak skutecznie usuwać "słodkie" plamy z ubrań

Autor: Radosław Zieniewicz
Dodano: 18 kwi 2017 20:07
Zaktualizowano: 19 kwi 2017 06:44

Czasem wystarczy krótka chwila nieuwagi i niechciana plama na naszej bluzce gotowa! Kleksy z czekolady czy truskawek tylko brzmią słodko – w rzeczywistości są dość trudne do usunięcia. Jak skutecznie się ich pozbyć? W tej walce pomocne mogą okazać się sprawdzone już „babcine sposoby".

Istnieje wiele metod wywabiania plam. Przy wyborze odpowiedniej należy wziąć pod uwagę typ naszej tkaniny, rodzaj plamy oraz jej „czas” – czy zabrudzenie jest świeże, czy może zdążyło już mocno „wgryźć się” w materiał.

Oczywiście im wcześniej uda nam się usunąć plamę, tym lepiej i prościej. W tym celu można ją namoczyć, przepłukać wodą, a następnie wyprać w roztworze środka piorącego. Jeśli jednak plama jest już zaschnięta, potrzebne będzie nieco więcej trudu i wiedzy, żeby skutecznie się jej pozbyć. 

Czekolada

Uwielbiają ją niemal wszyscy, jednak „czekoladowa” radość kończy się w chwili, gdy pyszny smakołyk spada nam na ulubioną koszulę. Niestety jest to dość trudny do wywabienia rodzaj zabrudzenia, ponieważ zawiera w sobie zarówno tłuszcz, jak i barwnik.

Aby skutecznie ją usunąć należy zwilżyć tkaninę gliceryną, która „wyciągnie” barwnik z ubrania, a następnie spłukać ciepłą wodą. Innym sposobem jest także przetarcie miejsca roztworem ze spirytusu denaturowanego i wody.

Czerwone wino, czerwone owoce

Tego typu plamy możemy usunąć za pomocą soli. Należy obficie posypać materiał w zabrudzonym miejscu i trzeć aż do uzyskania zadowalających rezultatów. Sól trzeba wymieniać na nową do momentu, gdy przestanie zbierać kolor z plamy – następnie normalnie wyprać.

W przypadku delikatnych tkanin (jak jedwab czy aksamit) przyda się mąka ziemniaczana i sok z cytryny. Taką mieszankę aplikujemy na zabrudzone miejsce. Jeśli natomiast plamy są już zaschnięte i utrwalone – pomocne będzie natarcie materiału alkoholem i wymoczenie go przez kilka godzin w maślance.

Śmietana, mleko, jajka

Słodkie plamy mogą powstać nie tylko w trakcie spożywania posiłku, ale także podczas jego przygotowywania. Przy samym miksowaniu masy na tiramisu czy sernik, bardzo łatwo zabrudzić pół kuchni i samego siebie. Pomocą przy zaschniętych jajkach czy mleku będzie zamoczenie plamy w zimnej wodzie.

Koniecznie trzeba pamiętać, by nie zrobić tego przy użyciu gorącego płynu, ponieważ pod wpływem ciepła białko mogłoby ściąć się wewnątrz tkaniny i w ten sposób stałoby się bardzo trudne do usunięcia. Jeśli samo namoczenie nie wystarczy, można wyprać materiał w roztworze z płynu do mycia naczyń i zimnej wody. 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także