Jak przechowywać żywność w lodówce podczas upałów?
W naszych kuchniach każdego roku marnuje się zbyt dużo jedzenia. Jednym z powodów są nieodpowiednie warunki, w których ją przechowujemy. Wystarczy zmiana kilku nawyków oraz edukacja na temat właściwego przechowywania różnych grup produktów spożywczych w lodówce, by zachować świeżość, wartości odżywcze oraz apetyczny wygląd naszego jedzenia.
olskie gospodarstwa domowe wyrzucają rocznie 2 mln ton żywności, co jak wynika z raportu przeprowadzonego przez Polską Federację Banków Żywności w 2016, daje nam niechlubne 5. miejsce wśród krajów europejskich, które marnują najwięcej jedzenia. Aby temu zapobiec, warto więc zadbać o to, by w naszych domach odpowiednio przechowywać żywność.
Wszystkie lodówki firmy Samsung wyposażono w system No Frost eliminujący wilgoć z powietrza wewnątrz urządzenia – główną przyczynę psucia się żywności. Systemy All Around Cooling i Multi Flow pozwalają na uzyskanie równomiernej temperatury na różnych poziomach lodówki, by jedzenie zawsze było przechowywane w odpowiednich do tego warunkach.
System Twin Cooling Plus™ czyli dwa niezależne obiegi powietrza umożliwiają niezależną pracę chłodziarki i zamrażarki, zapobiegając mieszaniu zapachów.
Dodatkowo to rozwiązanie gwarantuje zachowanie wilgotności na poziomie 70% w komorze chłodziarki, dzięki czemu najłatwiej psujące się produkty mogą być przechowywane w najkorzystniejszych dla nich warunkach.