×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Charakterystyka ogrzewaczy pojemnościowych

Charakterystyka ogrzewaczy pojemnościowych

Autor: Wojciech Napora
Dodano: 16 paź 2019 11:00

Ogrzewacze pojemnościowe (akumulacyjne) posiadają dużą rezerwę ciepłej wody, dzięki której zapewniają możliwość obsługi wielu punktów poboru, nawet gdy jednocześnie korzysta z nich wiele osób. Z uwagi na bardzo dużą akumulację ciepła charakteryzują się stosunkowo niewielkimi kosztami eksploatacji - zwłaszcza, gdy skorzystamy z tańszej taryfy energii (II taryfa - tzw. nocna). Jako wymiennik c.w.u. mogą współpracować z dowolnym źródłem zewnętrznym, które produkuje ciepłą wodę użytkową: kocioł C.O., solar, pompa ciepła czy kominek.

Pojemnościowe ogrzewacze wody i zasobniki c.w.u. mogą pomieścić nawet 3 tys. litrów wody. Znajdziemy w nich takie elementy, jak grzałka ceramiczna czy wymiennik spiralny (także podwójny), anoda magnezowa czy tytanowa, emalia ceramiczna oraz zabezpieczenie antybakteryjne. Niektóre z tych urządzeń posiadają procesor ze sztuczną inteligencją.

Jaką pojemność wybrać?

Aby dokonać właściwego wyboru należy wziąć pod uwagę:

- liczbę użytkowników (przyjmuje się, że każdy z domowników zużywa dziennie średnio 22 litry wody o temperaturze 60 st. C.)
- liczbę punktów poboru ciepłej wody
- istniejącą instalację grzewczą
- warunki techniczne danego lokalu
- taryfę energii, w której pracować będzie urządzenie.

Jeśli zamierzamy korzystać z 2 taryfy energetycznej (tzw. nocnej) - należy przewidzieć urządzenie o pojemności około 30% większej niż wynikałoby to z wyliczeń zapotrzebowania.

Do 3 tys. litrów

Ogrzewacze o dużej pojemności posiadają od 200 do 3000 litrów. Są to modele stojące, które nie wymagają specyficznego montażu i charakteryzują się największą akumulacją ciepłej wody. Znajdują szerokie zastosowanie w budownictwie jedno- i wielo-rodzinnym, małym biznesie, gastronomii, hotelarstwie i wielu budynkach użyteczności publicznej.

Grzałka ceramiczna lub wymiennik spiralny

Ogrzewacze wody i zasobniki c.w.u. o dużej pojemności mogą posiadać:

- grzałkę ceramiczną (suchą) znajdującą się w obudowie, która ogranicza praktycznie do zera zjawisko osadzania się kamienia kotłowego. Zapewnia równomierne ogrzewanie na całej swej powierzchni. Charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia mechaniczne i długą żywotnością.

- wymiennik spiralny (wężownicę), czyli wyprofilowaną rurę wykonaną ze stali, która kształtem przypomina sprężynę. Zamknięta wewnątrz niego woda spełnia funkcję grzałki, która, oddając swe ciepło do wnętrza zasobnika, ogrzewa zmagazynowaną w nim wodę.

Anoda magnezowa

Umieszczona we wnętrzu zbiornika anoda magnezowa pomaga osiągnąć równowagę chemiczną wody. To ona ma ulegać korozji, a nie konstrukcja zbiornika. Urządzenie, które posiada anodę magnezową powinno przechodzić okresową kontrolę, aby sprawdzić czy uległa ona częściowemu lub całkowitemu zużyciu. Większość producentów nakazuje jej wymianę co 12-18 miesięcy.

Atlantic opracował i opatentował specjalny system ochronny, który wydatnie wspomaga i wydłuża żywotność anody magnezowej, dzięki czemu nie trzeba jej wymieniać w okresie trwania gwarancji. Składa się z rezystora stałoprądowego wyrównującego potencjały elektromagnetyczne, które zachodzą pomiędzy anodą, a grzałką.

Anoda tytanowa

Najbardziej zaawansowany system ochrony antykorozyjnej, stosowany w ogrzewaczach wody, składa się z:

- aktywnej anody tytanowej
- cyfrowego generatora napięcia, którego zadaniem jest indukowanie prądu zmiennego na prąd stały o bardzo niskim napięciu i przesyłanie go do znajdującej się we wnętrzu zbiornika anody.

System wyposażony jest we własny akumulator, który zapewnia prawidłową jego pracę przez kolejne 3 dni od chwili zaniku napięcia sieciowego.

Zabezpieczenie antybakteryjne

W jaki sposób zmniejszyć do minimum ryzyko zarażenia się bakterią Legionella, która znajduje się w zbiornikach wodnych? Im wyższa temperatura wody wewnątrz zbiornika - tym żywotność bakterii jest krótsza (w temperaturze 70 st.C. wynosi 2,4 sekundy). Należy kontrolować temperaturę wewnątrz zbiornika dzięki:

- odpowiedniej nastawie fabrycznej termostatu
- specjalnej funkcji wprowadzonej do pamięci mikroprocesora (termostat elektroniczny).

Źródło: Atlantic Polska.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także