×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Blat do kuchni

Blat do kuchni

Autor: Wojciech Napora
Dodano: 17 sty 2018 16:30

Z blatu nie da się zrezygnować. Często to właśnie on decyduje o finalnym efekcie kuchennej aranżacji. Oczywiste jest, że blat powinien pasować do pozostałych elementów kuchennego wyposażenia i wraz z nimi tworzyć ciekawą całość. Jednak należy brać pod uwagę również funkcjonalność oraz odporność na czynniki zewnętrzne czy zabrudzenia.

Wybierając wyposażenie kuchni powinniśmy uwzględniać zarówno wygląd jak i jakość sprzętów, akcesoriów i dodatków. Blat kuchenny, który towarzyszy każdemu etapowi przygotowywania posiłków, jest narażony na zabrudzenia, uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, odbarwienia, zalewanie wodą lub innymi płynami czy gwałtowne zmiany temperatury gdy stawiamy na nim gorące naczynia. Jak zdecydować się na taki, który będzie jednocześnie solidny, trwały i stylowy?

1. Blat laminowany

Pomimo swojej niewielkiej ceny, blaty laminowane wyróżniają się wysoką jakością. Są odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne i na wysokie temperatury. Stosowanie chemicznych detergentów nie niszczy ich powierzchni. Wyróżniają się dobrym stosunkiem jakości do ceny.

2. Blat drewniany

Drewno kojarzy się z klasyką i elegancją. Jednak decydując się na blaty drewniane należy liczyć się ze sporym wydatkiem. Dzięki szerokiej gamie kolorystycznej możemy z łatwością dobrać odcień drewnianego blatu, który będzie pasował do pozostałych mebli kuchennych. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie drewniane powierzchnie wymagają odpowiedniego zabezpieczenia i pielęgnacji. Blaty drewniane prezentują się wyjątkowo, jednak trzeba szczególnie o takie blaty dbać.

3.Blat kamienny

Decydując się na blat kamienny, możemy być spokojni o jego trwałość. Kamienny blat jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania czy wysokie temperatury. Można na nim kłaść gorące garnki czy bezpośrednio kroić warzywa. Mimo dość dużego wydatku jest to dobra inwestycja.

4. Blat aluminiowy

Blaty aluminiowe są dość specyficzne, dlatego nie będą one uniwersalne i nie dopasują się do wszystkich wnętrz. Doskonale wpiszą się w nowoczesne klimaty. Taki blat z pewnością będzie oryginalnym wykończeniem kuchennego wnętrza. Blat aluminiowy jest bardzo trwały, trudno go zarysować lub zniszczyć. Jest również odporny na wysokie temperatury. Dodatkowym plusem jest również to, że powierzchnie tego blatu łatwo się czyści.

5. Blat z konglomeratu

Lżejszą wersją blatów z kamienia są te wykonane z konglomeratu, czyli mieszanki różnych odpornych materiałów. Wyróżniają się wysoką jakością oraz estetyką. Są przy tym bardzo odporne na uszkodzenia różnego typu, również na oddziaływanie chemicznych środków czystości. Cena jest podobna jak w przypadku blatów z kamienia.

Czytaj także: Płyta gazowa - na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także