REKLAMA
Najlepsze Domy
Zobacz niezwykłą modernizację kostki polskiej

Zobacz niezwykłą modernizację kostki polskiej

Celem przebudowy domu jednorodzinnego z lat 70-tych, tzw. kostki polskiej, zlokalizowanego w Mysłowicach, było podniesienie standardu obiektu oraz zwiększenie powierzchni użytkowej budynku, przy jednocześnie umiarkowanym budżecie inwestora.

Jednym z podstawowych założeń projektu była reorganizacja układu funkcjonalnego domu zarówno w warstwie wnętrz, jak i przestrzeni otaczającej. Koncepcja zakładała zlokalizowanie przestrzeni wejściowej bezpośrednio od strony ulicy (dotychczasowe wejście do domu znajdowało się z tyłu budynku), co jednocześnie uwolniło atrakcyjną przestrzeń rekreacyjną ogrodu.

Rozbudowa istniejącej „kostki” przewidywała dostawienie do niej dwóch kolejnych, ustawionych na sobie. Dolne pudełko zawiera ganek i wiatrołap oraz pokój dzienny będący przedłużeniem strefy dziennej istniejącego obiektu. Górny element zawiera sypialnię przeniesioną z części istniejącej, co pozwoliło na realizację obszernej łazienki na piętrze. Posadowienie kostek na uprzednio przygotowanych słupkach fundamentowych, wzmaga wrażenie oderwania kubatur od ziemi.

Zobacz także: Kostka polska od nowa.

Założeniem kompozycyjnym było także wyartykułowanie elementów dodanych w bryle budynku – jasne białe pudełka kontrastują z utrzymaną w szarościach częścią istniejącą.

Nazwa projektu: Dom Cube-2-box
Autorzy projektu: Krzysztof Zalewski, Adam Gil, Paweł Zalewski
Autor zdjęć: Tomasz Zakrzewski
Lokalizacja: Mysłowice
Realizacja przebudowy: 2014
Powierzchnia użytkowa: przed przebudową 151 m², po przebudowie 193 m²
Powierzchnia zabudowy: przed przebudową 90 m², po przebudowie 117 m²
Powierzchnia działki: 525 m²

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!