REKLAMA
Najlepsze Domy
Spotkanie tradycji i nowoczesności w XIX-wiecznej francuskiej rezydencji

Spotkanie tradycji i nowoczesności w XIX-wiecznej francuskiej rezydencji

Architekci z hiszpańskiego studia 05 AM Arquitectura przeprowadzili niesamowitą renowację XIX-wiecznej rezydencji, położnej na przedmieściach Paryża. Mimo iż odmienili całkowicie układ pomieszczeń, czyniąc go bardziej otwartym to udało im się zachować ten niepowtarzalny, historyczny styl domu.

Jednym z głównych wyzwań, jakie stanęły przed architektami, przy odświeżaniu wnętrz tej XIX-wiecznej rezydencji, było poprawienie rozkładu wnętrz oraz ich funkcjonalności. Jednym słowem trzeba było je dostosować do wymagań współczesnego klienta, zachowując ich historyczny aspekt oraz spójność wystroju wszystkich wnętrz.

Otwarty parter

Klient zapragnął wnętrz otwartych i bardziej nowoczesnych. Dlatego też na parterze całkowicie usunięto ściany, łączące salon, kuchnię i jadalnię. Przy takim układzie pomieszczeń, nie zapomniano też o pięknym ogrodzie, który jest łatwo dostępny i widoczny ze wszystkich pomieszczeń najniższej kondygnacji. 

Dodatkowo architekci poprawili funkcjonalność pomieszczenia wejściowego, czyli dużego przedsionka tworząc z niego garderobę z zabudową z mebli, która ma za zadanie pomieścić ubrania. Obok oddzielona została mała łazienka. 

Historyczna górna kondygnacja

Także pomieszczenia znajdujące się na pierwszym piętrze poddane zostały gruntownej renowacji, ale przy zachowaniu tych wydawałoby się mało istotnych elementów, które nadają niepowtarzalny charakter całej rezydencji. Mowa tu o istniejących historycznych wnękach, które architekci odnowili, nadali nową funkcjonalność i świeży wygląd.

Także dwie sypialnie zostały całkowicie odnowione poprze poprawę przejrzystości i funkcjonalności tych pomieszczeń. W głównej sypialni architekci postanowili przenieść alkierz tak, aby sąsiadował bezpośrednio z strefą kąpielową - prysznicem i wanną otwartych w luksusowej marmurowej zabudowie.

Co do sypialni dziecięcych, to zachowano tam wnęki, podkreślając ich obecność żywym kolorem. We wnękach, tak jak w głównej sypialni umieszczono także dziecięce łóżka.

  • DB,

    Nie zostało nic z ciepła i intymności, którą zapowiadają elewacje budynku.