Najlepsze Domy
Nowoczesny dom o ciekawej bryle

Nowoczesny dom o ciekawej bryle

Architekci ze studia ATX Architekti przy projektowaniu tego czeskiego domu z winnicą postawili na „organiczny”, naturalny kształt bryły domu z prostym, ale funkcjonalnym układzie wnętrza.

Właściciel zapragnął domu nietuzinkowego, w opozycji do rezydencji o tradycyjnym dwuspadowym dachu. Architekci z czeskiego studia ATX Architekti postanowili wyjść poza konwencjonalne stereotypy i stworzyć rezydencję, która nie tylko wyróżni się nietypową bryłą, ale też i oryginalnym układem pomieszczeń.

Oryginalny kształt rezydencji podkreśla łagodnie pofałdowany dach, którego pofalowana linia odwzorowuje zarys czeskiego wzgórza Hořický, znajdującego się po drugiej stronie doliny.

Inspirujący krajobraz

Architekci ze studia ATX Architekti przy projektowaniu tego czeskiego domu z winnicą postawili na „organiczny”, naturalny kształt bryły domu z prostym, funkcjonalnym wnętrzem.

Zobacz także: Dom pod linią - nowoczesna architektura w Polsce.

Oryginalny kształt rezydencji podkreśla łagodnie pofałdowany dach, którego pofalowana linia odwzorowuje zarys wzgórza Hořický, znajdującego się po drugiej stronie doliny. Otaczający krajobraz stał się więc główną inspiracją przy projektowaniu zewnętrznej bryły tego domu.

Wnętrze otwarte na taras

Prosty układ poszczególnych pomieszczeń został celowo zaprojektowany wokół transparentnej i otwartej strefy wejściowej.

Jednym z ważniejszych wymogów jaki postawił inwestor architektom była odpowiednia ekspozycja ogromnego akwarium z egzotycznymi rybami i naturalnie odwzorowaną rafą koralową.

Architekci po długim namyśle i konsultacji z właścicielem mieszkania zdecydowali się umieścić akwarium w części biurowej, bezpośrednio połączonej z salonem.

Wewnętrzna przestrzeń mieszkalna została tak zaprojektowana, że rozszerza się na zewnątrz, łącząc się z osłoniętym z trzech różnych stron tarasem.

Wokół domu

Taras celowo został umiejscowiony w bezpośrednim sąsiedztwie jadalni, tak aby mieszkańcy mogli z niej podziwiać przepiękny zielony krajobraz.

Taras połączony jest ze specjalnie zaprojektowaną, zadaszoną strefą komunikacyjną otaczającą cały dom. Taki chodnik umożliwia szybkie przemieszczanie się zarówno wokół domu, jak i do poszczególnych wnętrz w mniej sprzyjających warunkach np. podczas deszczu.

Przeoczyć winiarnię

Rezydencja, ze swoją charakterystyczną elewacją i dachem, jest najbardziej wyeksponowanym obiektem. Natomiast winiarnia jest starannie ukryta przed ciekawskimi sąsiadami lub przybyłymi gośćmi.

Bardzo łatwo ją przeoczyć, gdyż znajduje się w ogrodzie, poniżej poziomu gruntu. 

Przykryte wnętrze winiarni rozszerza się na zewnątrz, stanowiąc element przedłużonego, odkrytego od góry tarasu. A ten jest odcięty ze wszystkich czterech stron, bo jest umiejscowiony poniżej poziomu ziemi. Dzięki temu architekci chcieli zapewnić maksimum prywatności jej użytkownikom, którzy mogą tam np. się wygrzewać na słońcu.

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!