REKLAMA
Najlepsze Domy
Nowoczesny dom nad mazurskim jeziorem

Nowoczesny dom nad mazurskim jeziorem

Przejeżdżając drogą wzdłuż jeziora można minąć ten okazały dom niepostrzeżenie. Całość bryły wkopana w ziemię nabrzeża opadającego ku tafli wody, kryje się poniżej poziomu terenu, na którym zlokalizowana jest jedynie droga wjazdowa do garażów. Wejście do budynku odbywa się za pomocą schodów i platform. Płaska, horyzontalna maskownica kryje dach dwuspadowy, którego parametry były określone przez miejscowy plan zagospodarowania. Prostopadłościan licowany antracytowym łupkiem zlewa się z poziomem ogrodzenia działki.

Architektura budynku podporządkowana jest sąsiedztwu mazurskiego jeziora, nad którym powstał dom. Zabudowa nie zakłóciła pejzażu otwierając wnętrze budynku na piękno otoczenia.

Dom zaprojektowano w rzucie prostokąta o długości 50 m, wykorzystując praktycznie w całości możliwości działki. Konstrukcja dostosowana jest do spadku terenu. Od strony drogi dojazdowej i wejścia budynek pozostaje enigmatyczny. Poza przeszklonym wejściem oraz oknem doświetlającym kuchnie nie posiada okien, jedynie bramy wjazdowe dla samochodów oraz łodzi. Dach zrównany z poziomem terenu pokryty jest żwirem i częściowo trawą (w pierwotnych założeniach była to woda).

Nemo house jest budynkiem parterowym. Wejście z poziomu ulicy odbywa się poprzez stopniowe obniżenie terenu z wjazdem w formie opadającej platformy z kostki granitowej. Wszystkie główne funkcje budynku rozplanowane są w układzie liniowym równolegle do linii demarkacyjnej jeziora. Funkcje dodatkowe rozmieszczone w drugiej linii budynku nie zakłócają otwarć widokowych.

Od strony jeziora budynek lekko się unosi, nadwiesza nad gruntem. Elewacje wykonano w technologii płyt wentylowanych wykończonych białym tynkiem cienkowarstwowym. Cała frontowa elewacja jest przeszklona, posiada taras - loggie, przez którą odbywa się zewnętrzna komunikacja pomiędzy poszczególnymi strefami domu.

Poprzez zatopienie bryły pod powierzchnię terenu możliwe stało się wprowadzenie w projektowanym budynku transparentnej elewacji przy jednoczesnym zachowaniu pełnej prywatności pomieszczeń. Każde z nich zyskało w ten sposób równorzędny, intymny kadr na jezioro.

Wzdłuż głównej elewacji budynek posiada dwa półotwarte atria – jedno węższe od strony części nocnej, drugie w części salonu stanowi jego przedłużenie i główne miejsce relaksu z widokiem na jezioro.
Zmniejszenie różnic terenu złagodziło zejście po nabrzeżu, dzięki czemu użytkownicy zyskali swobodę w korzystaniu z bliskości jeziora. Z tej przestrzeni wychodzą główne schody, które prowadzą do małego molo przy prywatnej plaży gdzie cumowana jest łódź.

Dom zrósł się z otoczeniem. Autor projektu Przemek Olczyk, właściciel pracowni Mobius Architekci dowiódł wyższości otoczenia nad formą w miejscu, które wymagało szczególnej wrażliwości na jego piękno. Własne ambicje i oczekiwania inwestora architekt zrealizował w projekcie powściągliwym, który podnosi estetyczną wartość miejsca, w którym powstał.

 Zobacz także: Bardzo mały, wąski dom w japońskim stylu. 

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!