REKLAMA
Najlepsze Domy
Nowoczesny dom na wrocławskich Karłowicach

Nowoczesny dom na wrocławskich Karłowicach

Architektura budynku to oszczędna, minimalistyczna kompozycja prostopadłościanów, których wpisanie w konstrukcje ram definiuje przestrzeń i domyka geometrię bryły w jeden zwarty monolit. Ściana z zielonym pnączem od wschodu oraz zieleń w patio są przejawem zrównoważonego zagospodarowania działki i koresponduje z krajobrazowymi walorami okolicy.

Działka o powierzchni 900 m2 położona jest w uporządkowanym urbanistycznie zespole zabudowy jednorodzinnej wrocławskich Karłowic, w pobliżu Parku Jana Kasprowicza i niemalże bezpośrednio nad Odrą. W tej urokliwej lokalizacji kontekst architektoniczny stanowi zarówno zabudowa z historią w tle, jak i stosunkowo nowe budynki, z których znaczna część posiada dachy płaskie. Cel inwestora to współczesna, jednoznacznie zdefiniowana architektura, która w pełni zaspokoi mocno zindywidualizowany katalog potrzeb funkcjonalnych.

Dwukondygnacyjny budynek z płaskim dachem zaprojektowano na planie prostokąta, wpisując się w parametry długiej, wąskiej działki. Budynek ustawiono na linii zabudowy, którą regularnie utrzymują działki sąsiednie, natomiast do granic bocznych został wpisany maksymalnie ze względu na szerokość działki i ekstensywny sposób zabudowy całej dzielnicy.

Czytaj także: Nowoczesny dom w parkowej dzielnicy Wrocławia. 

Frontową cześć budynku stanowi garaż i strefa wejściowa, z głównym wejściem cofniętym względem linii ściany frontowej. Wiatrołap połączony przeszkleniem z hallem tworzą jedną przestrzeń, z której dostępna jest garderoba, niewielka łazienka oraz wejście do garażu. Jej uzupełnienie stanowią  dywanowe schody wyeksponowane na tle przeszklonego patio. 

W głębi bryły budynku otwiera się przestrzeń kuchni, jadalni i salonu, otwarta na ogród poprzez duże przeszklenia od południa, oraz na przeszklone patio zaprojektowane od strony zachodniej w centralnej części bryły. Przewidziana w nim zieleń wypełni i ożywi wnętrza domu dając oddech zorganizowanej przestrzeni. Większe poczucie przestrzeni nadaje pustka pomiędzy patio a kuchnią, doświetlając pomieszczenia w kondygnacji parteru i piętra.

Górna kondygnacja to strefa nocna, w której po przeciwnych stronach zorganizowano - 3 sypialnie z łazienkę oraz przestronną główną sypialnię z garderobą i łazienką odwróconą w stronę ogrodu szerokim przeszkleniem.

Willa Monolith

autor: JABRAARCHITECTS
powierzchnia: 400m2
rok: 2018
lokalizacja: Wrocław
www.jabraa.pl

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!