REKLAMA
Najlepsze Domy
Nowoczesny, atrialny dom z płaskim dachem

Nowoczesny, atrialny dom z płaskim dachem

Budynek został zaprojektowany na typowej prostokątnej działce, z otwarciem na obszerny ogród, a także na pobliskie tereny zieleni. Zarówno zadaszenie wokół atrium, jak i samo ukształtowanie przestrzeni tworzą swego rodzaju "Ramkę", stąd propozycja nazwy: dom ramowy. Budynek powstanie w miejscowości Kleszczów, nieopodal Gliwic.

We wnętrzu można wyróżnić wyraźnie wyodrębnione strefy: dzienną i nocną. Strefa nocna sprawia wrażenie intymnej i składa się z sypialni rodziców, dwóch pokoi dziecięcych oraz łazienki z pralnią.

Ponadto każdy pokój jest połączony z odrębną garderobą. Natomiast na część dzienną składają się obszerna kuchnia z wyspą, jak również przestronny podwyższony salon z jadalnią.

Punktem charakterystycznym domu jest częściowo przykryte, wydzielone przeszkleniem atrium. Dzięki zastosowaniu szklenia, taras jest chroniony przed wiatrem czy śniegiem, co sprawia, że nawet w pochmurne bądź deszczowe dni można wykorzystywać jego potencjał.

Ze względu na usytuowanie w kierunku południowym, atrium jest chronione przed przegrzewaniem oraz opadami atmosferycznymi poprzez wysunięte zadaszenie, pod którym zostały zaprojektowane przestrzenne krzywoliniowe 'kieszenie'. Ich celem jest przełamywanie światła, wprowadzanie przyjemnego mikroklimatu z wykorzystaniem pnącej roślinności oraz ochrona prywatności właścicieli przed wzrokiem sąsiadów. Ponadto kieszenie zmiękczają formę surowego, prostopadłościennego budynku.

- architektura budynku – dom atrialny, dach płaski
- rozgraniczenie stref na dzienną i nocną
- zadaszone wejście oraz przedpole dwustanowiskowego garażu
- częściowo przekryte atrium od strony południowo-zachodniej ,
- atrium wydzielone przeszkleniem pozwalające na osłonę od śniegu i wiatru
- podwyższony salon otwarty przeszkleniem w kierunku tarasu i ogrodu
- wysunięte zadaszenie chroniące przeszklenie atrium przed przegrzewaniem i opadami nadaje - budynkowi wyjątkowy charakter – przewidziano pod nim formę przestrzennych kieszeni o krzywoliniowym kształcie
- kieszenie te mają dwa zadania: przełamywac światło, prowadzać mikroklimat dzięki pnącej się zieleni oraz chronić właścicieli przed wzrokiem co jest szczególnie przydatne na wąskiej działce – daje poczucie intymności
- powierzchnia 197,5 m kw.  (37,5 m kw. garaż) ilość kondygnacji 1:
- parter, rodzaj dachu - płaski, rozwiązanie strefy dziennej - otwarta strefa dzienna z podwyższonym salonem z otwarciem na atrium, wysokość strefy dziennej - 3,2 m, powierzchnia strefy dziennej 43 m kw., pow. przeszklenia strefy dziennej 16 m kw.,  stosunek przeszklenia do pow. strefy dziennej/0,37

Za projekt odpowiadają: Studio BB Architekci, Tomasz Bradecki, Maciej Mądry.

Zobacz także: Nowoczesny dom niczym stodoła

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!