REKLAMA
Najlepsze Domy
Modernizacja kostki polskiej. Efekt jest zdumiewający

Modernizacja kostki polskiej. Efekt jest zdumiewający

Projekt adaptacji i rozbudowy kostki wymagał przeanalizowania kilku problemów. Po pierwsze parter istniejącego budynku znajdował się na półpiętrze i był dostępny od strony ogrodowej poprzez zewnętrzne schody. Chodziło o to, by tak przeprojektować układ, aby do domu można było wejść bezpośrednio z poziomu terenu, co więcej, aby wejście do domu znalazło się od strony drogi dojazdowej.

Udało się osiągnąć ten cel poprzez dostawienie niewielkiej kubatury pełniącej funkcję przestronnego, wysokiego holu wejściowego, a wewnętrzne szerokie schody prowadzące z holu do strefy dziennej pełnią już nie tylko funkcję komunikacyjną ale również są reprezentacyjną, ciekawą przestrzenią wnętrza.

Zobacz także: Niezwykła modernizacja kostki polskiej.

Kolejny problem istniejącej kostki to niekorzystny układ domu względem stron świata. Strefa podjazdu i dojścia do domu znajduje się po stronie południowej i jest dobrze doświetlona, natomiast strefa rekreacyjna, otwarta na przepiękny, wręcz baśniowy ogród znajduje się po stronie północnej. Architekci zaprojektowali więc strefę dzienną w taki sposób, aby była otwarta na północny ogród, ale jednocześnie doświetlona od strony południowej. Udało się to osiągnąć przez zaaranżowanie salonu, tak aby był otwarty na północną i południową stronę. Zastosowano również takie przeszklenie holu wejściowego, aby stało się ono doświetleniem wewnętrznej części domu. Budynek stał się bardziej transparentny i otwarty.

Następnym założeniem projektowym była integracja strefy dziennej z ogrodem poprzez zaprojektowanie tarasu. Ostatnią kwestią projektową był face-lifting elewacji budynku oraz nowa aranżacja wewnętrznego układu funkcjonalnego przy minimalnej ingerencji w zastaną strukturę konstrukcyjną domu.

Popularne w latach 60. i 70. domy-kostki wymagają coraz częściej renowacji i dodatkowych inwestycji dotyczących nie tylko poprawy układu funkcjonalnego wnętrza, ale także standardu energetycznego i estetycznego bryły. Architekci z kolei dowodzą, że są w stanie proste bryły w kształcie sześcianu zmienić nie do poznania. Zobaczcie efekt jednej z takich adaptacji.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Dominik Karaś, Damian Szyjka, Paweł Dawiec, Natalia Bryzek
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Kraków, Polska
Data: 2014
Powierzchnia: 370 m²

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!