REKLAMA
Najlepsze Domy
Dom z panoramicznym widokiem na naturę

Dom z panoramicznym widokiem na naturę

Dom jednorodzinny projektu pracowni OUTOFBOX przyciąga uwagę umiejętnym wykorzystaniem światła, otwartego pleneru i naturalnych materiałów. Punktem wyjścia do stworzenia tej nowoczesnej realizacji była lokalizacja obiektu.

Położona nad rzeką Gauja łotewska miejscowość Cesis z sięgającymi średniowiecza tradycjami portowo-handlowymi szczyci się pięknym krajobrazem naturalnym, kształtowanym przez zielone wzgórza i niziny. Świadomi tych uwarunkowań architekci chcieli stworzyć projekt harmonijnie dopasowany do lokalnej natury i topografii miejsca. Stopniowana struktura została osadzona na stromym brzegu rzeki, dzięki czemu prezentuje się ona inaczej w zależności od kierunku obserwacji.

Stopniowana elewacja

Aby zapewnić właścicielom prywatność, budynek posadowiono w taki sposób, by elewacja od strony publicznej drogi była widoczna jedynie od wysokości około półtorej piętra, a ponadto nadano jej niewielki stopień przezierności. Na najniższej kondygnacji ulokowano przestrzeń wypoczynku z sauną, która sąsiaduje z piwniczką na wino i tarasem z basenem. Natomiast usytuowana w kierunku południowym transparentna fasada otwiera trzy kondygnacje budynku na otaczającą go przestrzeń.

Do realizacji imponujących powierzchni przeszklonych, wychodzących na malownicze widoki od strony południowej i zachodniej, użyto energooszczędnych aluminiowych systemów o wysokości całej kondygnacji: drzwi panoramicznych Schüco ASS 77 PD.HI oraz ASS 70.HI e-slide, a także systemu fasad Schüco FW 50+.HI z wielkopowierzchniowymi oknami blokowymi Schüco AWS 75 BS.SI z napędem mechatronicznym Schüco TipTronic. Na poziomie gruntu znajduje się wejście do domu, które prowadzi do dużego salonu i przylegających do niego stref kuchennej oraz jadalnej, a także dwóch sypialni dla gości. Rozciągające się na dwanaście metrów i wysokie na całą kondygnację sekcje automatycznych drzwi przesuwnych Schüco otwierają tę część budynku na zieleń lasu, całkowicie usuwając bariery pomiędzy wnętrzem a otoczeniem.

Zobacz także: Piękny, wiejski dom

Salon jest wysoki na dwa piętra, a biegnący dookoła niego betonowy ciąg komunikacyjny prowadzi do prywatnych pomieszczeń właścicieli. Należą do nich biuro i przestronna sypialnia z wyjściem na taras, z którego rozciąga się spektakularny widok na wierzchołki drzew rosnących w dolinie rzeki Gauja.

Ciepło i inteligentnie

Pomimo zastosowania na elewacji budynku wielkopowierzchniowych przeszkleń architektom udało się również w tym przypadku zrealizować ideę domu niskoenergetycznego. To w głównej mierze wynik kombinacji kompaktowej bryły, zrównoważenia powierzchni przeszkleń i podłogi, a także systemów okiennych, drzwiowych i fasadowych o wysokiej izolacyjności cieplnej. Ściany dwóch pierwszych kondygnacji to masywne przegrody zbudowane z dwóch betonowych płyt, między którymi umieszczono termoizolację. Takie rozwiązanie pozwoliło na uwidocznienie surowej estetyki betonu zarówno od środka, jak i na zewnątrz budynku.

Konstrukcja trzeciej kondygnacji została z kolei oparta na metalu i szkle, dzięki czemu można z niej podziwiać panoramiczne widoki pod szerokim kątem 270°. Aluminiowa ślusarka marki Schüco okazała się tutaj idealnym rozwiązaniem, ze względu na minimalne widoczne szerokości profili i optymalną nośność, co pozwoliło na zastosowanie ciężkich, potrójnych pakietów szybowych o polepszonej przepuszczalności światła dziennego.

Wnętrza odzwierciedlają typowy dla powłoki budynku purystyczny design, z wyeksponowanymi betonowymi powierzchniami i przeszkleniami wstawionymi w bardzo filigranowe ramy. Zintegrowane z systemem inteligentnego budynku systemy okien i drzwi przesuwnych Schüco doskonale wpisują się w całościową ideę projektu. Całkowicie ukryte w ramie napędy płynnie i bezgłośnie otwierają i zamykają okna oraz przesuwają duże skrzydła, nie zaburzając klarowanej estetyki przeszkleń. Całości dopełniają wejściowe drzwi aluminiowe w systemie Schüco ADS 75.SI z inteligentnym system zarządzania Schüco DCS.

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!