Najlepsze Domy
Dom w górach - nowoczesna architektura w naturalnym krajobrazie

Dom w górach - nowoczesna architektura w naturalnym krajobrazie

Kształt bryły Domu w górach wynika z uwarunkowań terenowych i lokalizacji punktów charakterystycznych krajobrazu Karkonoszy, widocznych jako panorama grani pomiędzy szczytami Śnieżki i Szrenicy. Rozbicie bryły ma na celu podkreślenie osi widokowych które nakierowują obserwatora na te dwa szczyty oraz wykadrowanie najciekawszych widoków.

Dom usytuowany na południowym zboczu gór izerskich nad miejscowością Wojcieszyce w Kotlinie Jeleniogórskiej. Kształt i forma budynku wykorzystującej proste formy geometryczne, nawiązują do linii bryłowej, zapoczątkowanej naszym wcześniejszym projektem – „Dom dla trojga” z 2012 roku. 

Kąt połaci dachowej oraz materiały wykończeniowe fasad i dachu wynikają z warunków zabudowy wydanych przez Gminę i korespondują z rozwiązaniami stosowanymi w większości domów na terenie otaczającym.

W założeniu, projektowany dom, miał być odskocznią dla właścicieli od życia w mieście, jako obiekt weekendowy, nie mniej z czasem stał się domem głównym, spełniającym ich oczekiwania w stosunku do domu całorocznego.

Duże przeszklone powierzchnie zarówno w części dziennej domu, jak i przestrzeni komunikacyjnej umożliwiają, pomimo znaczącej głębokości traktu, na unikanie oświetlenia sztucznego.

Budynek otwarty na stronę południową przeszkleniem pokoju dziennego, połączonego z drewnianym tarasem przechodzącym w wodną kaskadę, a wszystko objęte ramą dwóch skrzydeł bocznych budynku, w których zlokalizowano sypialnię i łazienkę z jednej oraz gabinet i łaźnię z drugiej strony. Ramiona budynku odzwierciedlają linie widokowe skierowane na dwa szczyty Śnieżki i Szrenicy, zatem kąt otwarcia nie jest przypadkowy. Częściowo nadwieszona nad terenem bryła wykorzystuje lekkie wyniesienie terenu w części centralnej, co jednocześnie zabezpiecza budynek przed okresowymi ciekami wodnymi powstającymi na stoku w trakcie deszczy nawalnych.

Budynek nie jest mały, ponad 300 m2 powierzchni użytkowej wystarcza zarówno dla właścicieli i ich dorosłych dzieci jak i dla licznie odwiedzających obiekt przyjaciół. Powierzchnia działki(ok.,5 tys m2) umożliwiła zlokalizowanie zaprojektowanego w podobnej stylistyce budynku gospodarczego z wiatą garażową, o dodatkowej powierzchni około 100 m2. Cały kompleks, czyli budynek z wspaniałym widokiem na grań górską oraz budynki gospodarcze, usytuowano na pięknie oświetlonym południowym słońcem zboczu.

Pracownia: SKOS - Szybejko Architekci
Główny Projektant: arch. Tomasz Szybejko
Współpraca: arch. Jadwiga Smolińska Szybejko
Data projektu: 2015-2016
Data realizacji: 2016 – 2018
Data realizacji zagospodarowania terenu: 2017 i trwa

Zobacz także: Nowoczesny dom Pawilon. 

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!