REKLAMA
Najlepsze Domy
Dom jak "pancernik" prosto z Owczarni

Dom jak "pancernik" prosto z Owczarni

Dom ten, usytuowany w Owczarni, wsi położonej pod Warszawą, w dużej mierze zawdzięcza swój nietypowy charakter właścicielom, którzy pragnąc spersonalizowanego, niepowtarzalnego wyglądu, zgodzili się na przestrzenną kompozycję odchodzącą od archetypowego domu. W rezultacie powstał dom jednorodzinny, który zaczęli nazywać "sarkofagiem, "pancernikiem" lub też "kryształem".

Nazwa domu: CWA house - Dom jednorodzinny
Lokalizacja: Owczarnia k. Warszawy
Realizacja: 2015-2016
Autorzy: Magdalena Beczak, Maciej Beczak, Aleksandra Denis, Jarek Borowski, Beata Kiciak

Dom CWA House wyróżnia asymetryczna bryła dachu, który tworzą 4 płaszczyzn o różnych pochyłościach. Sam dach został pokryty płytami grafitowymi.

Dach jest przedłużeniem północnej oraz wschodniej ściany domu, tym samym stając się pokryciem elewacyjnym. W ten sposób dach i przegrody zewnętrzne tworzą jednolitą strukturę w tych miejscach.

Z kolei fasada od strony południowej i zachodniej zostały wykończone drewnianymi deskami, które spływają jak wodospad na drewnianą powierzchnią tarasu.

Funkcjonalna geometria

Zróżnicowana geometria bryły domu odzwierciedla funkcjonalne aspekty projektu. Grzbiet dachu przesuwa się od parteru w kierunku górnego piętra, dzięki temu rozwiązaniu w każdym kolejnym pokoju sufit jest podniesiony wyżej. Tą dodatkową przestrzeń architekci umiejętnie zagospodarowali na potrzeby mieszkańców domu.

Czytaj także: Dom jak piramida z magicznym obserwatorium

I tak dodatkowa przestrzeń nad pokojami dziecięcymi posłużyła do stworzenia półpiętra, gdzie odnajdziemy dodatkowe schowki na ubrania i inne rzeczy. Podobne rozwiązanie architekci zastosowali w łazience. 

Architekci zdecydowali się odkryć wewnętrzną konstrukcję dachu wraz z podtrzymującymi go drewnianymi dźwigarami,  co ewidentnie urozmaiciło wystrój wnętrz, nadając im dynamiki i podkreślając ich surowy, loftowy charakter. 

Otwarty loft

We wnętrzach odnajdziemy "surowe" betonowe ściany, przeplatane ceramiczną cegłą oraz wysokie pomieszczenia, co jeszcze bardziej podkreśla loftowy styl pomieszczeń.

Architektom zależało też na wpuszczeniu maksymalnej ilości naturalnego światła do salonu, który umiejscowiony po najbardziej nasłonecznionej części działki.

Zdecydowano się na użycie szerokich przeszkleń pionowych i poziomych, dzięki czemu okno poziomie wpuszcza słońce w południe, zaś wysokie pionowe okna wychodzą prosto na zachodzące słońce.

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!