REKLAMA
Najlepsze Domy
Dom jak biała linia

Dom jak biała linia

Architekci ze studia Nravil Achitects projektując rezydencję „White Line” starali się aby jej bryła była jak najprostsza, a zarazem wzbudzała jak największe zainteresowanie i ciekawość wśród odwiedzających. Rezydencja położona jest niedaleko miasta Ałmat w Kazachstanie.

Rezydencja "White Line" położna jest na malowniczych, kazachstańskich łąkach, niedaleko miasta Ałmat. Głównym wyzwaniem architektów było wzniesienie domu, tak aby w jak najmniejszym stopniu ingerować w otaczające środowisko i piękny kazachstański krajobraz.

Dom został położony na specjalnych wspornikach, tak, że nie było potrzeby wykonania wykopu pod fundamenty. Konstrukcję domu stanowi betonowa struktura, która jest izolowana od zewnątrz, a następnie pokryta elastycznym, gładkim, jasno białym tynkiem wapiennym.

„Żywa” bryła

Z zewnątrz, dom został tak zaprojektowany, aby z każdej perspektywy jego bryła wyglądała zupełnie inaczej. Każdemu przechodzącemu obok towarzyszy złudne wrażenie, że kształt fasady domu zaczyna się dynamicznie zmieniać. W ten sposób architekci chcieli połączyć prostotę, bo bryła domu nie wyróżnia się skomplikowanym kształtem, z interesującym i zachwycającym wyglądem domu.

Jednolita biel

Kolor domu jest idealnie biały. Zarówno na zewnątrz, jak i w jego wnętrach dominuje nieskazitelna, śnieżnobiała biel. W ten sposób architekci nadali spójności i jednolitości całemu projektowi.

Panoramiczne okna zostały zamontowane na całej długości z obu stron domu, na frontowej i tylnej fasadzie. Dzięki temu mieszkańcom towarzyszy uczucie pełnej otwartości i jedności z otaczającą ich naturą.

Architekci nie zapomnieli także o tym by zapewnić mieszkańcom prywatności. Przeszklenia odbijają delikatnie światło zewnętrzne, dzięki czemu odzwierciedlają chmury i otaczające drzewa, zapewniając dyskrecję w środku wnętrza. Poza tym, dom w ten sposób "zlewa się"z naturą, odbijając ją w szkle.

Proste wnętrza

Wnętrze domu jest zaaranżowane w prosty sposób. Monochromatyczny biały kolor we pomieszczeniach maksymalizuje poczucie otwartej i dużej przestrzeni, dzięki czemu łatwo jest się zrelaksować. A widoki z pomieszczeń zapierają "dech w piersi". Mieszkańcy delektując się poranną kawą mają „jak na dłoni” otaczającą przyrodę i zielone pola, aż po sam horyzont.

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!