REKLAMA
Najlepsze Domy
"Czeska" renowacja małego domu na skraju lasu

"Czeska" renowacja małego domu na skraju lasu

„Leśny” dom położony jest na obrzeżach czeskiej miejscowości Lány. Sąsiaduje on z jednej strony rzędem domów jednorodzinnych, zaś z drugiej strony z zielonym lasem. Jednak wymagał on gruntownej renowacji. Tego wyzwanie podjęli architekci z czeskiego Ka-studio. Sprawdź czy udało im się przywrócić dawną świetność tego domku w całkowicie nowej odsłonie.

Odnowiony dom „Leśny” został tak zaprojektowany, aby jego bryła zachowała pierwotną formę, dzięki czemu był on wyjątkowy i wyróżniał się od regularnej, sąsiadującej zabudowy. Co zostało w nim zmienione?

Stare "naleciałości"

Prosty dwuspadowy dach oraz bryła domu nie zostały zmienione. Za to całkowitej przemianie uległy wnętrza domu, które były całkowicie „zamknięte” na przydomowy ogród. Oryginalnie przed głównym wejściem znajdował się zwykły przedsionek, który jak twierdzą architekci lekko komplikował rozmieszczenie poszczególnych wnętrz.

Z kolei na poddaszu można było odnaleźć typowy styl loftowy i mały pokój, Dom nie miał wystarczającej liczby okien, przez co pomieszczania były niedoświetlone, szare i ponure.

Gruntowna odnowa

Architekci postanowili zachować tradycyjną, piękną bryłę domu. Skupili się na całkowitej zmianie układu poszczególnych pomieszczeń oraz szukali rozwiązań pozwalających wpuścić więcej światła do ponurego wnętrza domu.

Poddasze postanowili zostawić w niezmienionym układzie jedynie prosiło się ono o rozświetlenie pomieszczeń  przez zastosowanie rzędu okien dachowych. Jedynym całkowicie nowym, dodanym elementem jest drewniane patio połączone z elewacją domu od strony ogrodu.

Przedsionek został całkowicie zburzony. Wejście do domu zostało zbudowane całkowicie od nowa. Na parterze zachowały się tylko ściany nośne oraz schody.

Dzięki temu powstał bardziej otwarty i przestronniejszy układ przestrzeni użytkowej, połączonej bezpośrednio z głównym ogrodem.

Poddasze użytkowe zostało zaprojektowane jako całkowicie otwarta przestrzeń z możliwością późniejszej zabudowy, zgodnie z wolą inwestora.

„Otwarta” elewacja

Na fasadzie od strony wejścia, architekci postanowili zamontować duże przeszklenia, ale stylem pasujące do lokalnej zabudowy, dzięki temu wpuszczono więcej naturalnego światła do wnętrz mieszkalnych.

Elewacja od południowej strony stała się bardziej przejrzysta i lepiej doświetlona, dzięki nowej stolarce okiennej, co poskutkowało tym że dom „otworzył” się na naturalną przyrodę i otaczający las.

Poddasze doświetlono poprzez zastosowanie dużych okien dachowych ustawionych w jednym rzędzie. Dzięki temu z poddasza rozpościera się wspaniały widok na krajobraz Lány oraz przydomowy ogród.

Zobacz projekt modnego domu parterowego 120 mkw.

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!