REKLAMA
Najlepsze Domy
Betonowy dom na wydmie

Betonowy dom na wydmie

Ten betonowy dom jest położony na opadającej wydmie. Rezydencja jest typowym domem letnim, gdzie rodzina może wspólnie spędzać wakacje. Dlatego najważniejsza w nim jest dobrze przemyślana i zaprojektowana przestrzeń wspólna, gdzie rodzicie wraz z dziećmi mogą dobrze bawić się i odpoczywać.

Dom jest położony na wybrzeżu, niedaleko Południowego Oceanu Atlantyckiego, 4 godziny jazdy od Buenos Aires w Argentynie. Zaprojektował go Luciano Kruk, jeden z popularniejszych architektów z Argentyny.

Właściciel domu chciał typową, letniskową rezydencję dla swojej rodziny z możliwością jej wynajęcia. Wymagał też, aby dom nie był trudny w utrzymaniu w czystości i konserwacji.

Luciano Kruk postanowił więc zaprojektować rezydencję dobrze oświetloną z wyeksponowaną strefą wspólną dla całej rodziny lub gości. Zdecydował się na to, aby dom był całkowicie wzniesiony z betonu, dzięki czemu nie będzie wymagał on dodatkowej konserwacji.

Bryła rezydencji została tak zaprojektowana, aby wpisywała się w naturalną, "wydmową" topografię terenu, z jak najmniejszą ingerencją w naturalne środowisko. Dom więc na stale "zagościł się" na wydmie i stał się jej integralną częścią.

W poszukiwaniu intymności

Dom jest położony w turystycznym mieście, w bardzo popularnej okolicy, gdzie działki ściśle przylegają do siebie, a tym samym rezydencje sąsiadujące mogą nie zapewniać odpowiedniej prywatności.

Architekt postanowi, że ściany boczne pozbawione będą okien oraz wszelkich przeszkleń. Z kolei frontowa oraz tylna elewacja są częściowo otwarte, na tyle aby zapewnić schronienie przed słońcem na zewnątrz oraz by zapewnić domową prywatność.

Wspólne życie

Najważniejszą przestrzenią domu jest strefa "społeczna" (wspólna), położona na najwyższej kondygnacji.  Ma ona zachęcać użytkowników do spędzania czasu razem. Otwarta i połączona jadalnia z pokojami dziennymi oraz przestronna kuchnia, wychodząca w połowie na zadaszony taras do grillowania spełniły to właśnie zadanie.

W opozycji do „wspólnej strefy” stoją 3 odseparowane sypialnie. Większa sypialnia ma bezpośredni dostęp do łazienki. Z kolei dwie mniejsze dzielą wspólną łazienkę.

Schłodzona strefa

Architekt pomyślał też o stworzeniu systemu chłodzenia powietrza na górnej kondygnacji domu. Do tego zastosował występy oraz osłony, które dają odpowiedni cień i wytchnienie od skwaru słońca w wyznaczonych strefach mimo, że rezydencja jest dobrze doświetlona.

Z kolei w zimne wieczory użytkownicy mogą liczyć na ciepło promieniujące z podłogi, którego źródłem jest domowe palenisko na drewno.

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!